“TRN V PETI”

Globoko v jedru telesa je mišica psoas, ki vpliva na vsak delček življenja, od fizične pripravljenosti do splošnega počutja. Gre za most, ki povezuje trup z nogami in je kritičen za stabilno poravnavo, upogiba kolk, stabilizira trup, premika in zunanje rotira kolk ter poteza ledveni del hrbtenice naprej.
Mišica psoas je odgovorna za precej težav s katerimi se dnevno srečujemo predvsem pri sedečih poklicih in pri športnikih (predvsem kolesarji). Ker je mišica največkrat premočna in zakrčena, povzroči bolečino v spodnjem delu hrbta, kolenih ter vpliva na obseg gibanja. To pomeni, če imamo premočan psoas nam le-ta ne bo dovolil zadostne aktivacije zadnjičnih mišic. Tudi čustvena stanja vplivajo na držo našega telesa, v primeru stresa se namreč psoas skrči.
V primeru bolečine je mišico potrebno sprostiti. Ker je locirana precej globoko je potrebna fizioterapevtska pomoč. Poskusite sedeti manj oz. si med delom organizirajte kratke pavze za razteg mišic.

Psoas, fizioterapija, fizioterapevt, fizioterapija ljubljana, fizioterapija novo mesto, poceni fizioterapija, kalcinacije, križne vezi, hernija, bolečine v križu, trn v peti, teniški komolec