Sindrom pisarniškega vratu

Bolečine v vratu prizadanejo na milijone ljudi vako leto po vsem svetu. Vsekakor ima vrat tako kot ostali deli telesa zelo pomembno funkcijo. Omogoča gibanje glave v vse smeri in daje podporo mnogim mišičnim skupinam ramenskega obroča in celo mišicam, ki sodelujejo pri gibanju ledvene hrbtenice. Prav zaradi teh številnih funkcij se pri statičnem sedenju poruši pravilno razmerje sil, ki delujejo na vrat. Če temu še prištejemo neupoštevanje ergonomskih načel na delovnem mestu, posledice hitro postanejo znane in nastane bolečina v vratu.

V večini primerov gre za sindrom »pisarniškega vratu«, ki ga prepoznamo po tipični topi ali pekoči bolečini med lopaticami in v vratu. Temu se pridruži še omejena gibljivost, ki hkrati lahko povzroči omenjene tegobe. Včasih se lahko razvije bolečina v vratu in roki ter mravljinčenje po roki vse do prstov (najpogosteje hrbtišče roke in srednji trije prsti oz. palec in kazalec). Pomembno je poudariti, da se sindrom ne razvije nenadoma, ampak je posledica nepravilnega dolgotrajnega sedenja (več kot 2 uri na dan) in predvsem prisilne drže v sedečem položaju. Te bolečine niso in ne smejo biti smatrane kot vsakdanje, temveč so alarm, da je potrebno ustrezno ukrepati. V nasprotnem primeru se lahko razvijejo: hudi glavoboli, recimo v področju senc, čela, temen; nespečnost, razdražljivost, slaba koncentracija …

K reševanju težav je nujno pristopiti celovito in takoj opredeliti ali gre za akutno ali kronično bolečino. Zato pri prvem pregledu skupaj ocenimo stanje in na podlagi celotne slike vsakega posameznika določimo program terapije. Zelo uspešna metoda pri lajšanju ali odpravi teh težav so osteopatske tehnike, ki so del manualne terapije v fizioterapiji. Še posebno so učinkovite v kombinaciji z gibalno terapijo. Ob pravočasnem ukrepanju so rezultati zelo učinkoviti. Torej naj vam gibanje postane umetnost in naj nam znanost potrdi svoj pomen.