Išias

Velikokrat slišimo, da ima nekdo išias oziroma ga je išias »zagrabil«. Toda kaj je, kakšni so znaki in simptomi, ali ga lahko pozdravimo, pa v naslednjih stavkih. Išias se najpogosteje pojavi pri ljudeh v srednjih letih, redkeje pri mlajših, čeprav v zadnjih letih kaže na pogostejši pojav tudi pri slednjih za kar je potrebno del dolga pripisati tudi sodobnemu načinu življenja. Pomembno je omeniti, da išias ne nastane z enim dogodkom, ampak se razvije skozi čas zaradi večih škodljivih dejavnikov (prisilna drža, nepravilno dvigovanje bremen, neaktivnost, asimetrično gibanje telesa, itd).

Gre za pojav, ko se bolečina širi iz ledvene hrbtenice preko zadnjice vzdolž po nogi (pogosteje po zunanji strani) pa vse do gležnjev ali celo prstov. Sam izraz išias opisuje skupek simptomov bolečin v nogi z možnim mravljinčenjem ali tudi šibkostjo. Torej gre samo za obliko bolečine, ki pa ima veliko vzrokov (hernija diska, zožitev hrbtenice, degenerativne motnje, zdrs vretenca, mišične poškodbe, tumorji, infekcije …). Prizadeti lahko šepa in težko stoji na boleči nogi. Boli ga/jo lahko tudi pri kašljanju. Bolečina je velikokrat opisana kot ščipajoča, ostra v ledvenem delu hrbtenice, medtem ko se v nogi lahko čuti kot topa in vztrajna. Velikokrat jo lahko ublaži ali poslabša sprememba položaja noge oz. telesa. Pacienti večkrat pravijo, da težko ležijo ali spijo na boleči strani.

Torej lahko govorimo o konstantni ali ponavljajoči bolečini samo na eni strani zadnjice ali noge (redkeje v obeh), poslabša se pri sedenju in stoji, je trgajoča, ostra in velikokrat topa bolečina. Ljudje z išiasom imajo težave tudi pri vstajanju in posedanju s stola. Vsekakor je dobro prepoznati omenjene simptome čimprej, da lahko pričnemo z ustreznim zdravljenjem. V fizioterapiji Corpus se tega lotimo direktno in brez oklevanja, saj že na prvem obisku naredimo pregled in pričnemo s terapijami. Prednost takšne obravnave je hitro prepoznavanje resnosti stanja prizadetosti pacienta in posledično s pravilnim pristopom doseči učinkovito saniranje bolečin in izboljšanje gibljivosti. Pri nas uporabljamo najsodobnejše manualne tehnike k reševanju tovrstnih težav, zato je zdravljenje takih bolečin takoj uspešno in obvladljivo.