Bolečine v rami

Bolečine v rami so zelo pogosta težava za katero pacienti iščejo pomoč. Poleg tega, da jih zelo boli ima takšno stanje lahko veliko vzrokov, ki jih je potrebno diagnosticirati. V večini primerov je že dovolj natančen fizioterapevtski pregled skupaj z dobro anamnezo, ki ga lahko dopolnimo še z diagnostičnim ultrazvokom ali celo magnetno resonanco (samo v resnejših primerih po priporočilu zdravnika). Ravno zaradi velikega obsega giba, ki ga omogoča zanimiva anatomija ramenskega obroča, je rama zelo občutljiva za poškodbe zaradi preobremenitve (kot v športu, delovnem mestu, gospodinjskih delih, itd.), nesreč (padci, prometne nesreče, itd.) in ostalih pridruženih bolezni (kot po možganski kapi, diabetesu, težav s ščitnico, itd.).

Kljub temu, da je vzrokov veliko, kot je ruptura rotatorne mašete, burzitis, zamrznjena rama, kalcificirajoča tetiva ali »kristalčki v rami«, nestabilnost sklepa … pa pacienti poročajo o podobnih simptomih. Pogosto navajajo tope ali rezke bolečine, ki niso jasno locirane, izžarevajo lahko v nadlahet po sprednji/zadnji strani, v lopatico, vrat ali celo v podlahet vse do zapestja in prstov (največkrat v palec, kazalec in sredinec). Pri nekaterih je prisotna tako zmanjšana gibljivost, da ne morejo seči niti do zadnjice ali celo za vrat, kar postane zelo moteče pri opravljanju osnovnih vsakodnevnih higienskih opravil in pri delu. Neredko se težave pričnejo nedolžno z blago poškodbo, kot pri manjšem padcu, pri dvigu težjega bremena, pri udarcu roke v žogo … kar se lahko pozneje (v nekaj tednih 2 -6 ) razvije v pravo nočno moro in sledi vse zgoraj našteto.

Zato je pomembno k reševanju težav nujno pristopiti pravočasno in takoj opredeliti ali gre za akutno ali kronično bolečino. Pri prvem pregledu skupaj ocenimo stanje in na podlagi celotne slike vsakega posameznika določimo program terapije. Zelo uspešna metoda pri lajšanju ali odpravi teh težav so osteopatske tehnike, ki so del manualne terapije v fizioterapiji. Še posebno so učinkovite v kombinaciji z gibalno terapijo in ultrazvokom. Ob pravočasnem ukrepanju so rezultati zelo učinkoviti.

Sindrom zamrzle rame, Adhezivni kapsulitis, fizioterapija, fizioterapevt, fizioterapija ljubljana, fizioterapija novo mesto, poceni fizioterapija, kalcinacije, križne vezi, hernija, bolečine v križu, trn v peti, teniški komolec