Bolečine v kolenu

Koleno glede na funkcijo gibanja ne daje vtisa zapletenega sklepa. Kot vemo, se krči in izteguje. To premikanje strokovno opisujemo kot fleksija in ekstenzija. Poleg tega se tudi obrača oziroma rotira skupaj z omenjenimi gibi. Ravno ta rotacija pa ga naredi bolj ranljivega in zato posledično bolj podvrženega k poškodbam in bolečinam. Igra pomembno vlogo pri stoji, hoji, teku, posedanju in vstajanju, udarjanju itd. Stabilnost pa mu omogočajo številne večje in manjše vezi ter mišice.

Največ poškodb se zgodi na kolenskih vezeh, bodisi notranjih ali zunanjih. Te so pogosto prizadete po zvinu-rotaciji kolenskega sklepa ali udarcu na zunanjo stran kolena. To poškodbo lahko velikokrat spremlja močna bolečina v kolenu, pod pogačico, za kolenom kar lahko kaže na rupturo križne vezi in meniskov. Takoj po poškodbi se lahko pojavi oteklina in takrat sumimo na strganje ligamenta ali celo zlom. Gibljivost je omejena in boleča. Pri poškodbah po katerih pride do otekanja in bolečin veliko kasneje (več ur), pa lahko sumimo na meniskus ali hrustanec. V svoji praksi pa opažam veliko poškodb kolen, ki niso pravilno sanirana, in zato slabo gibljiva, mišice močno atrofirane in stabilnost kolena zelo slabo nadzorovana, pa čeprav bolečina ni več moteča. Tukaj moramo takoj ukrepati, kajti v nasprotnem primeru lahko pride do večjih poškodb hrustanca in celo ostalih sklepov pod in nad kolenom, celo do bolečin v križu. Ko gre za takšne poškodbe je vsekakor dobro narediti dodatno diagnostiko z rentgenom, MR slikanjem in nepogrešljivim ultrazvokom, ki velikokrat pokaže spregledane strukturalne spremembe.

Vse več ljudi, ki trpijo za bolečino v kolenu, pa prihaja po pomoč v ordinacijo zaradi teh za katere na prvi pogled ne najdejo vzroka. Po kratkem pregledu in pogovoru pa hitro ugotovimo, da gre za preobremenitvene poškodbe (overuse injuries), ki so lahko nastajale leta ali degenerativne spremembe v kolenu kot je obraba oziroma artroza kolena. Pogosto so to boleča prijemališča pogačične vezi, topa bolečina pod pogačico, nejasna občutljivost okrog kolena, občutek kot da je koleno »zategnjeno«, bolečina in oteklina za kolenom, v nivoju sklepne špranje, itn. Ne glede na trajanje, pa jih lahko zelo dobro saniramo in odpravimo s celovito fizioterapijo, ki vključuje manualno terapijo skupaj z gibalno terapijo in Globokimi udarnimi valovi. Pomagamo si lahko še s specifičnimi aparaturami kot sta ultrazvok in laser. Pomembno je pravočasno ukrepati.

fizioterapija, fizioterapevt, fizioterapija ljubljana, fizioterapija novo mesto, poceni fizioterapija, kalcinacije, križne vezi, hernija, bolečine v križu, trn v peti, teniški komolec