Bolečina v križu

O njej je toliko napisanega in povedanega, da bom preskočil tisto kar se lahko izve že ob pozornejšem brskanju po spletu in ostalih medijih. Predvsem želim izpostaviti dejstva na katera je dobro biti pozoren. Pomembno je vedeti, da bolečina v križu (bvk) v večini primerov ne nastopi naenkrat, ampak postopoma. Prične se lahko kot manjša bolečina, ki hitro izzveni. Recimo pri pobiranju predmetov s tal, nepravilnem dvigu težjih bremen, športnih aktivnostih, padcih, prisilnih držah na delovnem mestu, itd. Vidimo, da je lahko zanjo odgovornih več vzrokov oz. mehanizmov. Ampak samo 15% je pojasnjenih, ostalo so nespecifične bolečine.

V večini primerov nam pomagajo dodatne preiskave, kot je MRI, CT in redko RTG slika ter ostale bolj specifične. Na podlagi teh izvidov in mnenj zdravnika specialista nevrologa ali nevrokirurga se odločimo kakšna bo terapija, ko gre za resnejše težave (npr. hernija diska, zdrs telesa vretenca-spondilolisteza, zožitev kanala, osteoporoza, itd.). Kakšno fizoterapevtsko metodo bomo uporabili pri terapiji bolečine v križu je najprej potrebno ugotoviti ali gre za akutno ali kronično obliko težav. Pri čemer je za akutno bolečino (do 2 mesecev) značilna ostra, pekoča bolečina, ki je lahko prisotna samo na eni strani ledvenega dela levo/desno ali na sredini. Lahko se pojavlja s prekinitvami, vendar je ponavadi stalna, samo inteziteta se spreminja. In kar je pozitivno, akutna bolečina ima največkrat pozitiven terapevtski izid že po nekaj obravnavah. Medtem ko pri kronični je potrebnih več terapij ali celo blokov terapij, ker se razvija skozi daljše obdobje (po 6 mesecih) in kompenzacijski mehanizmi v telesu ne sledijo potrebam prizadetega.

Pacienti to bolečino največkrat opisujejo kot topo, globoko in žgočo bolečino na eni strani ali pa se celo širi v nogo do kolen ali pod koleni, ko govorimo o išiasu. Čutijo mravljinčenje pogosteje po zunanjem delu gležnja in do prstov ali »gluh« občutek. V večini primerov se s fizioterapevtskimi prijemi lahko bolečine v križu obvlada in odpravi. Poveča se gibljivost, stabilnost hrbtenice in kar je najpomembneje pacient postane veliko bolj neodvisen od postelje in odvisen od gibanja.

Bolečina v križu, fizioterapija, fizioterapevt, fizioterapija ljubljana, fizioterapija novo mesto, poceni fizioterapija, kalcinacije, križne vezi, hernija, bolečine v križu, trn v peti, teniški komolec