Bolečina v ahilovi tetivi, vnetje ahilove tetive

Bolečina v ahilovih tetivah in v mečnih mišicah je največkrat povezana s prekomernimi obremenitvami, tekom, bolečinami v križu, eksplozivnimi gibi. Nastane pa tudi po starih natrganinah in celo operacijah strganih tetiv, ko rehabilitacija ni prinesla zadovoljive rezultate. Pravzaprav gre za najmočnejšo enoto v telesu skupaj z mečnimi mišicami in najdebelejšo in najmočnejšo tetivo v telesu. Kot zanimivost je ahilova tetiva glede na način in teren gibanja sposobna premagati obremenitve v velikosti 3 – 12 krat telesne teže! To so velike sile in pomenijo ključen dejavnik tveganja za nastanek poškodb le teh. Najpogostejša poškodba ahilovih tetiv je tendinoza tetive in ruptura tetive bodisi delna bodisi popolna. Pri tendinozi gre za nespecifično kronično vnetje tetive, ki se kaže kot postopna bolečina in otrdelost le te z možnimi zadebelitvami v obliki obročkov ali vzdolž spodnje tretjine tetive. Pri stisku teh področij izzovemo zelo močno bolečino in neudobje, ki lahko traja še nekaj minut po prijemu. Ahilova tendinoza je pogosta oblika poškodbe pri teku med srednje in dolgo progaši. Če se ne zdravi pravočasno lahko pride do natrganin ali celo popolne rupture, kar je lahko zelo dolgotrajno in neprijetno zdravljenje. Seveda pa strganje tetive lahko pride nenadoma, večinoma s pokajočim zvokom. Te rupture se dogajajo pri športih, ki zahtevajo nenadne ekscentrične raztege, kot je šprint, squash, tenis. V skupini za nastanek tveganja strganja tetive so predvsem ljudje v srednjih letih z zelo malo treningi ali celo brez njih. Zato je pomembno vsako najmanjše neugodje v predelu ahilove tetive jemati resno in takoj piskati pomoč, da preprečimo najhujše.

Kot zelo uspešna terapevtska metoda se je v praksi pokazala aplikacija globokih udarnih valov, ki v sodobni znanosti fizioterapije in medicine velja za najbolj učinkovito in pravo izbiro pri tovrstnih težavah. Ti valovi vplivajo na mikropoškodbene brazgotine ali zadebelitve v ahilovi tetivi, ki so največkrat vzrok za bolečino, in jih dobesedno uničijo oziroma »razbijejo«. Obvezno jo dopolnim s svojo tehniko manualne terapije pri vnetju ahilove tetive.

Če ste opazili podobne težave kot so opisane v tekstu in če čutite zadebelitev ali obroček na tetivi ste lahko kandidat za strganje tetive zato se ne obotavljajte in nas pokličite, ker vam bomo z zagotovostjo in z veseljem pomagali.

fizioterapija, fizioterapevt, fizioterapija ljubljana, fizioterapija novo mesto, poceni fizioterapija, kalcinacije, križne vezi, hernija, bolečine v križu, trn v peti, teniški komolec
fizioterapija, fizioterapevt, fizioterapija ljubljana, fizioterapija novo mesto, poceni fizioterapija, kalcinacije, križne vezi, hernija, bolečine v križu, trn v peti, teniški komolec

Prikaz aplikacije terapije na boleč predel pri ahilovi tendinozi